Ook in CNC-machines of productierobots speelt de (as)koppeling een cruciale rol. Maar terwijl de component bij sommige toepassingen vooral kracht dient over te brengen, bijvoorbeeld van motor naar pomp, moet de koppeling hier vooral een-op-een beweging overdragen. Hoe zit dat precies? En hoe komt u tot de juiste keuze van koppeling hiervoor?
CNC-machines, pick-and-place-, las- en verpakkingsrobots … Ze worden aangedreven door servomotoren, via een koppeling. Maar in tegenstelling tot in de aandrijfketen van een pomp [link naar blogpost koppelingen motor en pomp], moet de koppeling hier spelingsvrij overdragen.
Waarom is spelingsvrij zo belangrijk?
In productierobots, CNC-machines enzovoort moet de koppeling beweging immers een-op-een doorgeven. Het kan niet dat bijvoorbeeld een pick-and-placerobot de ene keer een afstand van 10,1 cm beweegt, en de andere keer 9,9 cm. Zo grijpt hij mogelijk naast hetgene hij moet vastpakken. Of hij zet (half)fabrikaten op de verkeerde plaats neer. Waardoor de productie in het honderd loopt.
De eenvoudigste manier om beweging spelingsvrij door te geven, zou zijn dat u zonder koppeling rotatie en kracht van een servomotor overdraagt, gewoon rechtstreeks via assen. Maar dat is geen optie, want de aandrijfketen zal onderhevig zijn aan trillingen, schokken … die zonder beveiliging tot schade leiden.
Bovendien hebt u de koppeling nodig als zwakste schakel in de aandrijfketen. Stel dat een (half)fabrikaat schuin op een productieband staat en daardoor die installatie blokkeert. Of dat een robot naar rechts zwenkt, maar daarbij tegen een heftruck botst, die daar verkeerdelijk op de fabrieksvloer staat. Dan wilt u niet dat de servomotor verder werkt en kracht doorgeeft via de koppeling. De schade zou aanzienlijk zijn, zowel aan de robot zelf als errond.
Nee, bij overbelasting moet de koppeling stukgaan. En om dat te bekomen, moeten we die koppeling zoeken die spelingsvrij beweging overdraagt én exact de nodige kracht overbrengt. Niet te weinig, niet te veel. Rekening houdend met de omstandigheden waarin u de koppeling gebruikt, de last die ze aandrijft, en de stoten, schokken en trillingen die ze eventueel ondergaat.
Perfect passend bij de toepassing
Ook moeten we de juiste soort koppeling voor deze toepassingen zoeken. Voor een CNC-machine moet de component bijvoorbeeld bestand zijn tegen een hoog toerental, tot 10.000 rpm. Voor een pick-and-placerobot is dan weer vooral de torsiestijfheid belangrijk, zodat deze (half)fabrikaten precies juist opneemt en neerzet. Voor andere toepassingen moet de koppeling dan weer spelingsvrij werken bij hoge omgevingstemperaturen. Of net bij erg lage temperaturen, bijvoorbeeld in de toegangsdeur van een vriescel.
Daarnaast is het van belang dat de assen in de koppeling passen, én dat de component in de vaak beperkte ruimte van CNC-machines en productierobots in te bouwen valt. Maar wees verzekerd: op elke toepassing past een koppeling, ook als u ermee robots en machines wilt aandrijven. Reken daarvoor op de expertise van TAS, die u naar de juiste koppeling begeleidt, puttend uit het brede kwaliteitsaanbod van KTR.