Hoe vindt u de juiste koppeling voor uw motor en pomp?

27 april 2021
Power transmission

Een pomp aandrijven met een elektrische motor? Om de nodige kracht van het laatste naar het eerste over te brengen, hebt u de juiste (as)koppeling nodig. Waaraan moet die dan voldoen, en waarom precies? En bovendien: hoe komt u tot de juiste koppeling?

Een van de meest voorkomende toepassingen van een koppeling, is zonder twijfel in de aandrijfketen van een elektrische motor naar een pomp. Daarbij brengt de koppeling de nodige kracht over van de energiebron naar het toestel. Bijvoorbeeld naar een waterpomp in een waterzuiveringsstation, maar ook naar de hydrofoorpomp in uw woning. Of pakweg naar een hydraulische pomp, voor het opvoeren van de druk in een hydrauliekpomp.

Genoeg kracht: niet te veel, niet te weinig

Erg belangrijk is dat de koppeling de nodige kracht kan overbrengen, zodat de pomp naar behoren werkt. Tegelijkertijd moet de koppeling de zwakste schakel van de aandrijfketen zijn. Dat lijkt een boute uitspraak, maar is geheel logisch. Een voorbeeld maakt dit meteen duidelijk.

Stel dat een waterpomp geblokkeerd raakt door een tak. Als de motor dan blijft draaien, omdat hij nog kracht kan overdragen via de koppeling, zal hij uiteindelijk verbranden en de geest geven. Een ontwikkeling met een duur prijskaartje. Beter gaat het elastisch element of de naven van de koppeling kapot, deze kosten immers maar een fractie van dat van de motor, de aandrijflijn of de  installatie.

We moeten dus die koppeling zoeken die de nodige kracht kan overbrengen, zonder dat ze pakweg tien keer te sterk is. En dat rekening houdend met de omstandigheden waarin ze gebruikt wordt, de last die ze aandrijft, en de stoten, schokken en trillingen die ze eventueel ondergaat.

Perfect passend bij de toepassing

Tegelijk dienen we op zoek te gaan naar het juiste type koppeling voor de toepassing. In veel gevallen moeten koppelingen in meer of mindere mate trillingen en schokken kunnen opvangen. Voor andere toepassingen moeten ze dan weer vooral torsiestijf zijn, grote kracht kunnen overbrengen of uitlijningsfouten compenseren, oliebestendig of explosieveilig zijn, snel af te remmen vallen … Daarnaast dienen de assen op de koppeling te passen én moet die in de beschikbare ruimte in te bouwen zijn.

Geloof ons vrij: op elke toepassing past een koppeling, ook wanneer u een pomp wilt aandrijven met een elektrische motor. Daarnaar zoeken we samen: u en wij, uw gespecialiseerde leverancier van koppelingen. Iets waarvoor we al sinds 1973 putten uit het almaar bredere kwaliteitsaanbod van de Duitse wereldspeler KTR

Kom tot de juiste koppeling, in drie stappen

Hoe we nu samen tot de geschikte koppeling voor uw motor en pomp komen? Daarvoor doorloopt u drie stappen, uitgebreid door ons begeleid. U leest er alles over in ons nieuwste e-book ‘Koppel de juiste koppeling in drie stappen’.

Anderen lazen ook:

Power transmission
Hoe vindt u de juiste koppeling voor uw productiemachine of -robot?

Ook in CNC-machines of productierobots speelt de (as)koppeling een cruciale rol. Maar terwijl de component bij sommige toepassingen vooral ... Lees meer

27 apr 2021 3 min

Power transmission
Hoe laat ik de flenskoppeling van een motor vlot vervangen?

Gebruikt u geregeld een heftruck, ladderlift, bulldozer ... of eender welke andere machine met mobiele hydrauliek, zoals een chapemachine of ... Lees meer

14 jan 2020 4 min

Power transmission
Nieuw: EVOLASTIC – de all-round koppeling van KTR

KTR heeft een nieuwe allrounder-koppeling ontwikkeld, die een nieuw en zeer breed toepassingsgebied in verband met hoofd- en hulpaandrijvingen ... Lees meer

03 mrt 2021 1 min

Procestechnologie en aandrijftechniek voor elke sector, dat is TAS.