Nieuwe high-performance spider voor spelingvrije servokoppeling

20 september 2022
Power transmission

KTR heeft een nieuwe spider in het assortiment die het prestatieniveau van de spelingvrije servokoppelingen van het type ROTEX GS op het gebied van temperatuurbestendigheid en drukbestendigheid aanzienlijk verhoogt. Het materiaal is een nieuw ontwikkeld "thermoplastisch polyurethaan" met een hardheidsgraad van "52 Shore D" en een temperatuurbestendigheid tot 120 °C. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn servohydrauliek en testbanktechnologie.

"De nieuwe high-performance TPU wordt vooral gekenmerkt door zijn hoge druksterkte bij continue temperaturen tot 120 ° C", legt Johannes Deister, productmanager bij KTR uit. "Bovendien is er een uitstekend dynamisch gedrag en een uitstekend slijtagegedrag, evenals een verminderde hysterese bij wisselende belastingen en dus lage waarden voor energiedissipatie en zelfopwarming."
Verschillende maten van de spider werden getest in het R&D-centrum van KTR in Rheine in duurtests tot 120 ° C en met een nominaal koppel zonder koppelvermindering door de temperatuurfactor. Johannes Deister: "De temperatuurfactor is bij het nieuwe materiaal tot 60 % lager dan bij standaard polyurethaan, wat een beslissende invloed heeft op het ontwerp van de koppeling. Dit resulteert in volledig nieuwe voorwaarden voor hun dimensionering." 

De nieuwe spider "52 ShD-GS" wordt gebruikt in de spelingvrije servokoppelingen van de ROTEX GS-serie, aanvankelijk in de maten 24 tot 42. Toepassingsgebieden zijn overal waar hoge temperaturen worden gegenereerd, bijvoorbeeld in servohydrauliek en testbanktechnologie.

Inmiddels kan KTR de flexibele spiders voor de ROTEX GS-serie in zeven verschillende Shore-hardheden leveren als torsiestijf zacht of hard materiaal. Hierdoor kan de gebruiker de spelingvrije servokoppeling eenvoudig aanpassen aan de individuele omstandigheden van een toepassing met betrekking tot torsiestijfheid en trillingsgedrag. 

Anderen lazen ook:

Power transmission
Nieuw: EVOLASTIC – de all-round koppeling van KTR

KTR heeft een nieuwe allrounder-koppeling ontwikkeld, die een nieuw en zeer breed toepassingsgebied in verband met hoofd- en hulpaandrijvingen ... Lees meer

03 mrt 2021 1 min

Power transmission
Nieuwe spacer-koppeling in de ROTEX en ROTEX-GS familie

KTR heeft een nieuwe flexibele spacer-koppeling ontwikkeld waarvan het middenstuk is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium waardoor as-afstanden ... Lees meer

27 okt 2022 2 min

Power transmission
Hoe vindt u de juiste koppeling voor uw productiemachine of -robot?

Ook in CNC-machines of productierobots speelt de (as)koppeling een cruciale rol. Maar terwijl de component bij sommige toepassingen vooral ... Lees meer

27 apr 2021 3 min

Procestechnologie en aandrijftechniek voor elke sector, dat is TAS.