Nieuwe spacer-koppeling in de ROTEX en ROTEX-GS familie

27 oktober 2022
Power transmission

KTR heeft een nieuwe flexibele spacer-koppeling ontwikkeld waarvan het middenstuk is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium waardoor as-afstanden tot 4000 mm te overbruggen zijn. De ROTEX ZRS is aanvankelijk verkrijgbaar in vijf groottes voor koppels tot 560 Nm. Toepassingsgebieden zijn o.a. magazijn- en transportsystemen, hefsystemen en portaalrobots, evenals de pompindustrie en de landbouwtechniek.

De tussenbuis van de ROTEX ZRS is gemaakt van hoogwaardig geëxtrudeerd aluminium met een hoge sterkte en stijfheid welke een positieve invloed heeft op de kritische buigsnelheid van de koppeling. Door de speciale geometrie van de dwarsdoorsnede en de geringe doorbuiging kunnen as-afstanden tot 4000 mm worden overbrugd; bovendien is de ROTEX ZRS geschikt voor hogere snelheden dan vergelijkbare tussenbuiskoppelingen met stalen buis. De hoge sterkte van de lichtgewicht ZRS maakt koppeloverdracht mogelijk met de zachte 92 Shore-A krans tot en met de harde en torsiestijve 64 Shore-D krans. De lengte van de buis is flexibel en (zelf) op maat te maken, de interne nokgeometrie is over de volledige lengte aanwezig.

De twee spelingvrije ROTEX-GS kransen van de dubbel cardanische koppeling centreren en ondersteunen de tussenbuis. Beide kransen zijn in de buis gepositioneerd en daardoor beschermd tegen externe invloeden zoals vuil.

De ZRS-tussenbuis kan worden gecombineerd met alle naafversies uit de KTR koppeling serie ROTEX standaard en ROTEX GS, waardoor een breed scala aan toepassingen mogelijk wordt. Bij gebruik met ROTEX-GS naven ontstaat een spelingsvrije variant voor nauwkeurige positioneer toepassingen daar waar omkeerspeling uit den boze is.

Afhankelijk van de naafversie kan de koppeling radiaal gemonteerd en gedemonteerd worden. De koppeling wordt vervaardigd in de hoofdvestiging van KTR in Rheine en kan zeer snel worden geleverd. 

Anderen lazen ook:

Process equipment
Warmtewisselaar: wat is de juiste keuze voor uw industrieel project?

Hoe kies ik de juiste warmtewisselaar voor mijn project? U wilt een installatie bouwen voor processen waarbij vloeistoffen of gassen afgekoeld ... Lees meer

28 jan 2020 5 min

Process equipment
100 jaar Igema

Enkele jaren geleden vierden wij onze 40-jarige samenwerking met IGEMA, specialist in ketelcontrole en warmte-engineering. Al vele jaren ... Lees meer

14 aug 2019 2 min

Process equipment
Wanneer gaat u voor welke koeltoren?

Uw klant wil een vloeistof afkoelen, bijvoorbeeld water, maar mogelijk ook olie of water-glycol, om verder te gebruiken binnen een proces? Dan ... Lees meer

30 jul 2020 8 min

Procestechnologie en aandrijftechniek voor elke sector, dat is TAS.