Nieuwe spacer-koppeling in de ROTEX en ROTEX-GS familie

27 oktober 2022
Power transmission

KTR heeft een nieuwe flexibele spacer-koppeling ontwikkeld waarvan het middenstuk is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium waardoor as-afstanden tot 4000 mm te overbruggen zijn. De ROTEX ZRS is aanvankelijk verkrijgbaar in vijf groottes voor koppels tot 560 Nm. Toepassingsgebieden zijn o.a. magazijn- en transportsystemen, hefsystemen en portaalrobots, evenals de pompindustrie en de landbouwtechniek.

De tussenbuis van de ROTEX ZRS is gemaakt van hoogwaardig geëxtrudeerd aluminium met een hoge sterkte en stijfheid welke een positieve invloed heeft op de kritische buigsnelheid van de koppeling. Door de speciale geometrie van de dwarsdoorsnede en de geringe doorbuiging kunnen as-afstanden tot 4000 mm worden overbrugd; bovendien is de ROTEX ZRS geschikt voor hogere snelheden dan vergelijkbare tussenbuiskoppelingen met stalen buis. De hoge sterkte van de lichtgewicht ZRS maakt koppeloverdracht mogelijk met de zachte 92 Shore-A krans tot en met de harde en torsiestijve 64 Shore-D krans. De lengte van de buis is flexibel en (zelf) op maat te maken, de interne nokgeometrie is over de volledige lengte aanwezig.

De twee spelingvrije ROTEX-GS kransen van de dubbel cardanische koppeling centreren en ondersteunen de tussenbuis. Beide kransen zijn in de buis gepositioneerd en daardoor beschermd tegen externe invloeden zoals vuil.

De ZRS-tussenbuis kan worden gecombineerd met alle naafversies uit de KTR koppeling serie ROTEX standaard en ROTEX GS, waardoor een breed scala aan toepassingen mogelijk wordt. Bij gebruik met ROTEX-GS naven ontstaat een spelingsvrije variant voor nauwkeurige positioneer toepassingen daar waar omkeerspeling uit den boze is.

Afhankelijk van de naafversie kan de koppeling radiaal gemonteerd en gedemonteerd worden. De koppeling wordt vervaardigd in de hoofdvestiging van KTR in Rheine en kan zeer snel worden geleverd. 

Anderen lazen ook:

Power transmission
Hoe vindt u de juiste koppeling voor uw productiemachine of -robot?

Ook in CNC-machines of productierobots speelt de (as)koppeling een cruciale rol. Maar terwijl de component bij sommige toepassingen vooral ... Lees meer

27 apr 2021 3 min

Process equipment
Met welke peilglas checkt u vloeistofniveaus in de chemische en voedingssector?

Op zoek naar een direct peilglas voor een klant in de (petro)chemische of voedingsindustrie, zodat die rechtstreeks een vloeistofniveau kan ... Lees meer

13 okt 2020 5 min

Process equipment
Reken exclusief via TAS op dé fabrikant van koeltorens: SPX-Marley®

Uw klant of eigen bedrijf wil een vloeistof koelen, zoals water, waterglycol of olie, en die warmte niet hergebruiken? Daarvoor hebt u een ... Lees meer

19 jan 2021 4 min

Procestechnologie en aandrijftechniek voor elke sector, dat is TAS.