Met welke peilglas checkt u vloeistofniveaus in de chemische en voedingssector?

13 oktober 2020
Process equipment

Op zoek naar een direct peilglas voor een klant in de (petro)chemische of voedingsindustrie, zodat die rechtstreeks een vloeistofniveau kan nagaan? Daar mag u vaak geen gewone peilglazen voor inzetten. Waarom niet? En welke keuze maakt u dan het best wel?

Op zich doet uw klant met het directe peilglas hetzelfde als altijd: hij gaat het niveau van een vloeistof in een tank of vat na, door glas. Het grote verschil is dat hij in bovenvermelde sectoren geregeld niet het peil van water controleert, maar wel van andere mediums. Chemische stoffen, of vloeistoffen met suikers, zuren en basen. 

Tegelijk lopen de temperatuur en druk niet altijd gelijk op, zoals bij stoom. Het is dus mogelijk om een direct reflexpeilglas te gebruiken. Dé vraag luidt echter: is het materiaal van het peilglas dat met de vloeistof in contact komt, daartegen bestand?

Vaak standaardglas bruikbaar

Laat ons beginnen met het goede nieuws. In de (petro)chemische en voedingsindustrie zal de temperatuur van een vloeistof misschien wel hoog oplopen, tot bijvoorbeeld 120 °C, maar de stof blijft meestal vloeibaar en de druk vaak atmosferisch. 

In vele toepassingen zal het glas van het directe peilglas dus niet aangevreten worden, zoals dat wel gebeurt bij een stoomketel. Het instrument kan met andere woorden gewoon standaardglas bevatten, zonder mica. Of als de temperatuur hoger oploopt: gehard natronkalkglas tot 150 °C, ongehard borosilicaatglas tot 500 °C, de geharde vorm van die laatste glassoort en kwartsglas tot 300 °C en ROBAX-glas tot 680 °C.

In andere gevallen loopt de druk wel hoger op, tot bijvoorbeeld 50 bar, maar blijft de temperatuur slechts 30 tot 50 °C. Dan is een direct reflexpeilglas bruikbaar, maar moet het instrument een bijzondere, brede vorm hebben, zodat de druk beter verdeeld zit. Lees nog meer over directe en indirecte peilglazen voor algemene toepassingen.

Andere onderdelen wel aan te passen

De rest van het directe peilglas moet aangepast zijn aan het op te volgen medium. Voor gewoon water kan de behuizing van het peilglas uit koolstofstaal bestaan. Maar wanneer uw klant het niveau van een andere vloeistof wil nagaan, moet de behuizing uit metaal gemaakt zijn dat tegen corrosie door de stof bestand is.

Rvs beschermd bijvoorbeeld tegen erg veel stoffen, zelfs zilte lucht in de omgeving. Want ja, ook stoffen van buiten de tank of het vat kunnen op het peilglas inwerken. Wil uw klant echter het peil van zoutwater checken, of van chlorides? Dan is titanium aangewezen. Zet uw klant vloeistoffen met een erg hoog zoutgehalte in, zoals pekel? Dan moet de buis van het directe peilglas mogelijk uit het rvs-type Uranus B6 1.4539 gemaakt zijn. Andere veelgebruikte materialen zijn de nikkellegeringen monel, Inconel (een merknaam voor verschillende nikkellegeringen) en hastelloy, naast de rvs-soort duplexstaal.

Verder wordt er vaak voor een grafietdichting gekozen. Maar soms ook een teflondichting, die tegen vrijwel alle stoffen bestand is. Of vitondichtingen, die erg bestendig zijn tegen oplossingsmiddelen als alifatische, aromatische en gehalogeneerde koolwaterstoffen, zuren, en dierlijke en plantaardige oliën. Bovendien is de dichting telkens tegen bepaalde maximum- en minimumtemperaturen bestand, naargelang de fabrikant. 

Is direct opvolgen wel nodig?

Volstaat het niet om enkel onrechtstreeks een vloeistofniveau op te volgen, via een indirect peilglas? Kort gezegd: meestal niet. Voor bepaalde toepassingen, zoals stoomketels, is uw klant zelfs wettelijk verplicht om een direct én indirect peilglas te gebruiken. Maar ook in andere gevallen plaatst hij het best (ook) een direct peilglas.

Dankzij dat directe peilglas kan uw klant het indirecte peilglas, waarmee hij het vloeistofniveau op afstand checkt, met zekerheid ijken. Anders gaat hij er misschien verkeerdelijk van uit dat een tank nog halfvol is, terwijl die bijna leeg is. Of net omgekeerd: dat een vat nog niet vol is, terwijl dat in werkelijkheid wel het geval is. Situaties die uiteraard erg onveilig kunnen zijn.

Vaak zal een alarmsysteem waarschuwen wanneer bijvoorbeeld een tank te leeg of te vol is. Maar dan nog biedt een direct peilglas extra gemoedsrust. Uw klant ziet de resterende hoeveelheid vloeistof met zijn eigen ogen. Tegelijk is een direct peilglas handig wanneer uw klant moet vullen: hij weet perfect hoeveel vloeistof er al in een vat zit.

Kies het juiste peilglas, reken op TAS

Uiteraard bood deze blogpost maar een korte inleiding tot speciale peilglazen voor de (petro)chemische en voedingsindustrie. Opdat u zeker het juiste directe (of indirecte) peilglas voor de toepassing van uw klant kiest, doet u het best een beroep op onze specialisten. Wij kloppen op onze beurt aan bij IGEMA.

Al honderd jaar maakt IGEMA allerlei types peilglazen om het niveau van stoomketels op te volgen. Met verregaande expertise, zowel voor lage- als hogedrukketels. Die kennis zet IGEMA vandaag ook in om speciale peilglazen te ontwikkelen. Of kijkglazen, voor bijvoorbeeld op een tankwagen. Wij maken u graag wegwijs in dit unieke aanbod.

Anderen lazen ook:

Process equipment
Met welke peilglas checkt u vloeistofniveaus in de chemische en voedingssector?

Op zoek naar een direct peilglas voor een klant in de (petro)chemische of voedingsindustrie, zodat die rechtstreeks een vloeistofniveau kan ... Lees meer

13 okt 2020 5 min

Power transmission
Nieuw: EVOLASTIC – de all-round koppeling van KTR

KTR heeft een nieuwe allrounder-koppeling ontwikkeld, die een nieuw en zeer breed toepassingsgebied in verband met hoofd- en hulpaandrijvingen ... Lees meer

03 mrt 2021 1 min

Process equipment
Wanneer gaat u voor welke koeltoren?

Uw klant wil een vloeistof afkoelen, bijvoorbeeld water, maar mogelijk ook olie of water-glycol, om verder te gebruiken binnen een proces? Dan ... Lees meer

30 jul 2020 8 min

Procestechnologie en aandrijftechniek voor elke sector, dat is TAS.